Szpinak w cieście francuskim
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kostka twarogu półtłustego
- 2 jajka
- ok. 200 g szpinaku (mrożonego - najlepiej w liściach lub świeżego)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Do ostudzonego szpinaku dodajemy twarożek i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku, a następnie dodajemy 1 surowe jajko i mieszamy.
Rozwinięte ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdy kwadracik nakładamy po łyżeczce farszu. Brzegi każdego kawałka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy po przekątnej na pół, i mocno dociskamy brzegi (można docisnąć widelcem). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy resztą jajka.
Wkładamy blachę do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury podanej na opakowaniu ciasta francuskiego, czyli ok. 200-220 st.C i pieczemy, aż do momentu jak nasze trójkąty ładnie wyrosną i zarumienią się.
To ja poproszę takie ciasteczka, z dowozem do domu w miarę możliwości :)
OdpowiedzUsuń