30 dag marchewki
10 dag ananasa
4 dag płatków migdałów
7 dag wiórków kokosowych
30 dag mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
20 dag cukru
Cukier waniliowy
225 ml oleju
Sok z 1 pomarańczy
Laska wanilii
½ szklanki cukru pudru
25 daj serka mascarpone
12,5 dag serka śmietankowego
400 ml śmietany 36 %
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, dodajemy
wiórki, pokrojonego w małą kostkę ananasa i migdały. Mieszamy. Wsypujemy mąkę
przesianą z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika i cynamonem. Mieszamy.
Jajka ubijamy dodając stopniowo cukry i olej. Delikatnie
mieszamy z ciastem marchewkowym. Wlewamy do tortownicy (ok. 25 cm) grubo posmarowanej masłem.
Pieczemy ok. 70 min. W 150 st.
C. Studzimy. Przekrawamy na 2 placki.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Mieszamy z serkami, sokiem
i rdzeniem wanilii. Placki przekładamy kremem (trochę odkładamy). Resztą
dekorujemy wierzch.
Z tego przepisu wychodzą również pyszne muffinki marchewkowe (jak na zdjęciu). Pieką się prawie tyle co ciasto, może z 10 minut krócej. Najwyraźniej tyle czasu potrzebuje marchewa żeby dojść do stanu zjadliwości.
Moje baby pokryłam kremem maślanym z barwnikiem, ładne się nim rzeźbi, ale jest ciężki i strasznie słodki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz