wtorek, 22 stycznia 2013

Chleb rwany


40 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
300 g mąki pszennej razowej
300 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
odrobinę startego sera według upodobań
2 blaszki keksówki (najlepiej jednorazowe)

1. Z drożdży, ciepłej wody, cukru,  mleka i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut (stawiam to na grzejniku lub w słońcu - zależy od pory roku:) ).
2. Dodać jajko, obie mąki, oliwę, sól i dokładnie wyrobić ciasto.
3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm  i posmarować masłem ziołowym (jeżeli ktoś lubi, dodać ser).
4. Podzielić na pasy o wysokości blaszki, ułożyć jedną na drugiej. Tutaj można zastosować 2 warianty, albo pokroić na słupki i układać dość luźno w blaszce lub pokroić na prostokąty troszkę szersze od keksówki i zwinąć je w harmonijkę przed umieszczeniem ich w niej..
5. Ułożyć obok siebie w nasmarowanej masłem tortownicy i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
6. Blaszki ustawiamy na ruszcie na folii aluminiowej lub na blaszce (masełko z tortownicy może wyciekać).
7. Pieczemy 30 min. w 190 stopniach.

masło ziołowe
120 g miękkiego masła
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano

1 komentarz: