niedziela, 10 lutego 2013

Muffinki

Z okazji Tłustego Czwartku, czas na coś pysznie ładnego - muffinki bananowo-czekoladowo-orzechowe.

 

Składniki ( na ok. 18 muffinek niezbyt wyrośniętych lub 12 superwyrośniętych):
3 dojrzałe banany 125ml oleju roślinnego 2 jajka 250 mąki pszennej 100g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70-100g pokrojonej czekolady 2 garści pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 2000C. Foremkę do muffinek( na 18 sztuk - 12 + 6, bo na 18 sztuk jeszcze nie widziałam) wyłożyć papilotkami.
Banany rozgnieść widelcem. Olej połączyć dokładnie z jajkiem, dodać banany, miksować dalej. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Zawartość obu naczyń wymieszać za pomocą miksera, tylko do połączenia składników, pod koniec dodać czekoladę można połączyć kilka kostek gorzkiej i mlecznej) i orzechy. Masę przełożyć do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut, to tzw. suchego patyczka. 

Babeczki przyozdobiłam kremem maślanym. Miały wyjść róże. Nie szkodzi, wyszło też ładnie :) Za pierwszym razem nie zawsze się udaje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz