poniedziałek, 8 września 2014

Szpinak w cieście francuskim



  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kostka twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • ok. 200 g szpinaku (mrożonego - najlepiej w liściach lub świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Najpierw przygotowujemy szpinak -  rozmrażamy w rondelku z solą, pieprzem i czosnkiem. Jeżeli mamy świeże liście, to kroimy je na grube kawałki i smażymy z niewielką ilością masła.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy twarożek i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku, a następnie dodajemy 1 surowe jajko i mieszamy.

Rozwinięte ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdy kwadracik nakładamy po łyżeczce farszu. Brzegi każdego kawałka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy po przekątnej na pół, i mocno dociskamy brzegi (można docisnąć widelcem). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy resztą jajka.
Wkładamy blachę do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury podanej na opakowaniu ciasta francuskiego, czyli ok. 200-220 st.C i pieczemy, aż do momentu jak nasze trójkąty ładnie wyrosną i zarumienią się.

1 komentarz:

  1. To ja poproszę takie ciasteczka, z dowozem do domu w miarę możliwości :)

    OdpowiedzUsuń