piątek, 24 maja 2013

Rosół chiński


Składniki:
1 pierś z kurczka
marchewka
por
pietruszka korzeń
seler
sos sojowy
gruby szczypiorek lub dymka
makaron ryżowy cienki
trawa cytrynowa (opcjonalnie)
grzyby mun
kiełki soi
pędy bambusa

Piersi z kurczaka czyścimy, kroimy na paseczki i wrzucamy do garnka wraz z pokrojoną marchewką, pietruszką, selerem. Zalewamy wodą kilka centymetrów ponad warzywa. Zupa ma być gęsta. Namaczamy grzyby mun we wrzątku, kiedy napęcznieją, kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do garnka. Dodajemy resztę składników pod sam koniec gotowania, oprócz makaronu i szczypiorku. Makaron wcześniej również moczymy we wrzątku.
Przed samym podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Do gotowania można dodać imbir, odrobinę czosnku lub przyprawę 5 smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz