sobota, 6 kwietnia 2013

Jajka faszerowane




5 jajek ugotowanych na twardo - jajka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Jajkowe foremki odkładamy na bok, a resztę jajka kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Pasta pieczarkowa:
30 dkg pieczarek
1 cebula
1/3 rozdrobnionych jajek
łyżka masła
2 łyżki majonezu
sól 
pieprz

Kroimy drobno cebulę, i podsmażamy na maśle, aż zeszkli się. Dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki i smażymy tak długo, aż wysmaży się z nich cały sok. Kiedy grzyby wystygną, dodajemy majonez i jajka, doprawiamy do smaku i mieszamy (można też rozdrobić melakserem). Do jajkowej foremki nakładamy łyżką, lub wyciskamy szprycą.

Pasta serowa:
10 dkg sera żółtego
szczypiorek
2/3 rozdrobnionych jajek 

2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, majonez, pokrojony szczypiorek, doprawiamy i mieszamy. tak jak z masą pieczarkową nakładamy szprycą lub łyżką.

Danie idealnie nadaje się dla niezapowiedzianych gości - szybkie do zrobienia i sycące :)

1 komentarz: