czwartek, 4 kwietnia 2013

Tarta ze szpinakiem

Przepis na szybki obiad. W komponowaniu składników można wykazać się dużą dowolnością, więc każdy może zrobić po swojemu. Ja robię tę tartę w ten sposób:

Składniki:
- kostka twarogu półtłustego,
- pół opakowania szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 100 ml śmietanki słodkiej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mąki,
- 10 dkg sera zółtego,
- 1 opakowanie ciasta kruchego (niesłodkiego) - można zrobić samemu, ale ja nie mam siły i chęci lepić tego, skoro można je kupić,
- pieprz i sól.


Najpierw smażymy szpinak z solą, pieprzem i czosnkiem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy resztę składników (oprócz ciasta :)) i mieszamy.
Formę do tarty wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C., pieczmy ok, 10 min, poczym wyciągamy i wlewamy masę szpinakowo-twarogową i posypujemy z wierzchu startym serem. Pieczemy jeszcze 15 min.
Gotowe :)

Twaróg można zastąpić serkiem ricotta, śmietanę słodką, kwaśną. Można też nie mieszać sera ze szpinakiem, a wyłożyć go warstwami, są różne wariacje ;)

1 komentarz: