piątek, 19 kwietnia 2013

rote grutze






Dziś na deser rote grutze. To coś w stylu kisielu z owocami i tapioką. Czasami można dostać ten deser w słoiczku w jednym z niemieckich marketów, ale ja mam swoją wersję z proszku (czasami można ją dostać u osób które sprowadzają słodycze i chemię z Niemiec).

Składniki na 4-6 osób:
1 opakowanie rote grutze
1/2 l wody
2 łyżki cukru
200 g owoców  (np. wiśnie, porzeczki, maliny, borówki, jagody)
200 ml śmietanki 36%
10 ciastek digestive
karmelowy cukier do posypania (przyprawa do kawy)

Gotujemy wodę z cukrem, wcześniej odejmując pół szklanki zimnej wody za rozprowadzenie rote grutze w proszku. Kiedy woda zagotuje się, wlewamy zawartość szklanki do garnka i mieszamy gotując ok. 3 minut, zupełnie tak jak zwykły kisiel. Wsypujemy owoce, studzimy, najlepiej kilka godzin.

Kiedy masa owocowa jest schłodzona, zabieramy się do robienia deseru. Najpierw kruszymy ciastka,
połowę rozsypujemy je do pucharków, dodajemy rote grutze, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem karmelowym, potem znów wsypujemy ciastka itd.

Zamiast rote grutze możemy po prostu podgrzać owoce z cukrem i małą ilością wody, przez jakiś czas gotować, następnie rozrobić zimną wodę z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i dodać do gotującej się masy - czyli robimy kisiel z owocami.

Szybkie, proste, smaczne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz